En rimete oppvåkning for Hilde Conradi Slørdal iført finnlandshette og med fullt av ledninger ut av soveposen.

Temperaturmålinger ulike steder på kroppen til forsøkspersonene viser jevn kroppstemperatur. Nederste kurve viser noe avkjøling av føttene representert ved stortåa til forsøkspersonene i de letteste posene.

Heimdal: Smarte løsninger og gode materialer sikret behagelig overnatting for forsøkspersonene i temperaturer ned mot - 30´ C i soveposene fra Isbjørn AS. Forsøkene som var ledd i et TEFT-prosjekt for å bekrefte soveposenes kvalitet i kulde, foregikk i kuldekammeret hos SINTEF Unimed.

Teft-prosjektet "Testing av designløsninger og termiske egenskaper til soveposer" dokumenterer egenskapene til de forskjellige soveposemodellene ved hjelp av forsøkspersoner og en termisk dukke i full størrelse. Måling av hudtemperatur på ulike steder på kroppen og kjernetemperatur målt rektalt sammen med subjektive uttalelser fra forsøkspersonene, gir et godt bilde av hvordan soveposene har fungert i løpet av natta. Dukken er fullpakket med måleinstrumenter. Den gir objektive måleresultater om den totale isolasjonen til de ulike soveposene.

Armer og ben nedprioriteres
-Vi ser av forsøkene at kroppens termoreguleringssystem prioriterer å opprettholde en stabil kjernetemperatur. Om vi utsettes for så sterk kulde at kroppstemperaturen er i ferd med å synke, settes det igang mekanismer i kroppen for å sikre en fortsatt høy kjernetemperatur, opplyser cand scient Jonny Hisdal.

- Den første reaksjonen er at blodtilførselen til de perifere kroppsdeler, som føtter og tær, blir redusert for å minke varmetapet til omgivelsene. At blodstrømmen til tærne reduseres, oppdager vi umiddelbart ved å måle hudtemperatur ytterst på tærne. Tåtemperaturen er faktisk det beste målet på om soveposen holder mål eller ikke. Synker temperaturen i tærne ned mot 27 C grader, våkner gjerne forsøkspersonene fordi de er kalde på bena.

Satser på kvalitet
Hele produksjonen av soveposer skjer hos Isbjørn AS som da har kontroll over kvaliteten og kan yte service med reparasjoner om uhellet skulle være ute. Her karder de ull og polyesterfiber i en kardemaskin fra 1917. Dette blir et luftig og fint råstoff for innlegg i babyposer og soveposer. I soveposene benyttes polyesterfibere. Fiberne er svært tynne og i tillegg hule som reinsdyrhår. Dette gir svært gode isolasjonsegenskaper. Soveposene med polyesterfiber er vaskbare.

- Kardemaskinen fra 1917 er helt fantastisk. Det har aldri vært feil på den. Denne maskinen leverer en utrolig luftig og finfordelt fiber. Med en mer hurtiggående moderne maskin til en pris av ca 7 millioner kroner, kunne vi spart et halvt minutt per sovepose i kardetid, men kvaliteten kunne komme til å lide av det. Symaskinene våre derimot er helt moderne, så her går det unna, sier daglig leder Knut Gustafsson.

- Utenom serieproduksjonen kan vi skreddersy en sovepose etter mål. Vi legger vekt på at soveposene skal være rommelige. Den største vi har laget på bestilling var 1,30 meter bred i skulderhøyde. Vi prøvde den for moro skyld og fikk plass til tre personer. Denne store soveposen skulle riktignok stasjoneres i en gamme. Vi leverer ellers mange kraftige soveposer til hunde- og snøscooterfolk. De er jo ikke så avhengige av å bære ting på ryggen. Prøvene med forsøkspersoner i kuldekammeret var spennende. Det var jo faktisk en "eksamen" for resultatet av våre idéer og utviklingen av soveposene.

God eksamen
- I dette prosjektet har vi tilsammen hatt 96 overnattinger i kuldekammeret. Både menn og kvinner har deltatt i forsøkene. Måleresultatene viser at soveposene besto "eksamen" med glans, opplyser Jonny Hisdal.

Tekst og foto: Knut Bakken